Психиатър, академик, почетен професор по психиатрия в Здравния научен център към Щатския университет в

...
Психиатър, академик, почетен професор по психиатрия в Здравния научен център към Щатския университет в
Коментари Харесай

Да намериш себе си е невъзможно - себе си можеш само да създадеш | Томас САС

Психиатър, учен, почетен професор по психиатрия в Здравния теоретичен център към Щатския университет в Ню Йорк в Сиракюз. Томас Сас (Thomas Istvan Szasz) е неприкрит критик на морала и научните основи на психиатрията, и задачите за обществен надзор на медицината в модерното общество. Познат е с книгите си „ The Manufacture of Madness: A Comparative Study of the Inquisition and the Mental Health Movement ” и „ The Myth of Psychotherapy ”. „ Американците през днешния ден са по-неинформирани и по-наивни за същинската природа на психиатрията, в сравнение с когато и да било “ твърди Томас Сас и добавя, че от самото си учредяване психиатрията е била законният метод хората с власт да се отърват от по-малко обществено авторитетните членове на фамилията, съседи или други човешки същества, които са им причинявали някакво безпокойствие. Според вижданията на Сас, най-опасната линия на психиатрията е нейното „ съзнателно, редовно дехуманизиране на индивида в името на психологичното здраве “.

(1920 ~ 2012)

Често чуваме: „ Той още не е намерил себе си ”. Но да намериш себе си е невероятно - себе си можеш единствено да създадеш.

Ясната мисъл изисква геройство, а не разсъдък.

Когато човек към този момент е некадърен да се смее над себе си, идва време другите да се смеят над него.

Невротикът живее в подозрения и се бои от хората и обстановките. Психотикът е убеден в своите убеждения и ги декларира намерено. Накратко – невротикът има проблеми, а психотикът – решения.

Учителят би трябвало да разполага с оптимален престиж и минимална власт.

Глупакът нищо не прости и не не помни. Наивният прости и не помни. Умният прости, само че не не помни.

Ако мъртвите приказват с вас, вие сте спиритуалист. Ако Бог беседва с вас – вие сте шизофреник.

Две неточности не вършат вярното, само че са положително опрощение.

Скуката е чувство, че всичко е губене на време. Спокойствието – че нищо не е.

Поговорката предизвестява: „ Не хапи ръката, която те храни ”. Но може би би трябвало, в случай че тая ръка ти пречи да нахраниш себе си.

Психиатрите назовават човек невротик, в случай че за своите персонални проблеми той страда самичък, и психотик, в случай че кара и другите да страдат.

Да разрешавате на детето си всичко – означава да се отнасяте към него като възрастен; и това е сигурният метод да му гарантирате, че то в никакъв случай няма да стане възрастен.

За семейството на душевно болния, а също по този начин и за обществото, неговата болест е проблем; за самия болен - решение.

Някога, когато религията е била мощна, а науката слаба хората са приемали неправилно магията за медицина; в този момент, когато науката е мощна, а религията слаба, те считат медицината за магия.

Щастието е мислено положение, което преди нерядко се преписва на предците; в този момент също възрастните всекидневно го преписват на децата, а децата – на възрастните.

Снимка: goodreads.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР